‘Een goed gesprek’
Het werken mét en voor mensen roept altijd emoties op. Als organisatie willen we ons werk zo goed mogelijk doen. Voor iedereen is het persoonlijk wat het woord ‘goed’ betekend. We maken graag met onze cliënten afspraken over dit woord, over wat u en wij van elkaar verwachten.
Tóch kan het altijd voorkomen dat we als mensen onderling elkaar niet begrijpen of iets anders bedoelen. Dan is het belangrijk om even een stap terug te doen en de tijd te nemen om dit uit te spreken. Wél vragen we u om dit bij uw bewindvoerder aan te geven.
Hoe praten we met elkaar?
Het gaat hier om de woorden die we gebruiken, waarbij emotie een rol kan spelen.
Laten we hierover het volgende met elkaar afspreken:
- Als een gesprek even niet goed loopt of als er problemen zijn – geef dit dan aan;
- Doe dit op een nette en duidelijke manier (geen scheldwoorden of ziektes roepen);
- Probeer een gesprek rustig te voeren (ondanks de emotie die er mag zijn);
- Spreek vanuit uzelf en niet namens de ander;
- Vraag om duidelijkheid wanneer u dit nodig heeft;
Maar ook: - We zijn in beeld om u als cliënt te helpen, dat houdt ook in dat we grenzen dienen aan te geven wanneer dat soms niet leuk is;
- U mag van ons verwachten dat we dit goed onderbouwen;
- We respecteren elkaar en elkaars mening;
- We laten elkaar uitpraten/horen elkaar aan;
- Nadat een uitleg gegeven is, leidt dezelfde vraag niet tot een ander antwoord, tenzij de vraag verandert;
- Een dreigement aan ons adres (zowel organisatie als werknemers) wordt niet geaccepteerd. Dit kan bij ernst van de situatie leiden tot een aangifte en/of een beëindiging van onze dienstverlening.
Een klacht
Wanneer u ondanks de gesprekken die we gevoerd hebben toch van mening bent, dat we iets niet goed gedaan hebben, dan heeft u het recht om een klacht in te dienen.
Hiervoor hebben we een reglement opgesteld. Dit reglement bespreken we met cliënten die nieuw bij ons binnenkomen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u dit nog eens wilt raadplegen.
- Bekijk het hier klachtenreglement (pdf)
We beseffen dat ieder verhaal twee kanten kent (of meer). Een klacht dient u ook eerst bij ons kenbaar te maken, zodat we tot een oplossing kunnen komen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u zich wenden tot de rechtbank (indien u hen direct benaderd, wordt u eerst terugverwezen naar onze organisatie).