Schuldenbewind
Indien u schulden heeft waar u zelf zonder hulp niet meer uitkomt, kunt u schuldenbewind aanvragen. Schuldenbewind is in principe hetzelfde als beschermingsbewind. Het verschil is de grondslag waarop het bewind wordt uitgesproken. Bij schuldenbewind wordt het bewind ingeschreven in het curatele- en bewindregister. Dit is een openbaar register en is er om u te beschermen tegen derden. Daarnaast geeft dit de bewindvoerder de mogelijkheid overeenkomsten die u in de toekomst aangaat te vernietigen.
Het doel van schuldenbewind is het streven naar een stabiele financiële situatie en zelfredzaamheid waarbij u op termijn de mogelijkheid wordt geboden om de eigen financiën weer zelf te regelen. Elke 5 jaar wordt door de rechtbank beoordeeld of het bewind kan worden opgeheven. Mocht u eerder schuldenvrij zijn én zelf uw financiën kunnen beheren, dan kunt u in overleg met uw bewindvoerder een opheffing van het bewind aanvragen.
Nadat het bewind is uitgesproken zal SBM een budgetplan opstellen waarin ook de hoogte van het leefgeld wordt vastgelegd.
Bewindvoerder
Een groot misverstand is dat een bewindvoerder direct uw schulden oplost. Dit is NIET zo. Een bewindvoerder is in beginsel geen schuldhulpverlener. In eerste instantie heeft de bewindvoerder tijd nodig om uw inkomsten en uitgaven te stabiliseren. Dit kan, afhankelijk van uw situatie, enkele maanden duren.
Omdat er in die periode niet of nauwelijks wordt afgelost op uw schulden zullen deze in verband met rente en kosten verder oplopen. Dit is helaas onvermijdelijk. De bewindvoerder heeft ook geen bevoegdheden om een loonbeslag tegen te gaan of op te heffen. Wel zal uw bewindvoerder toetsen of er niet te veel beslag wordt gelegd. Zodra uw dossier stabiel genoeg is, zal uw bewindvoerder u aanmelden voor schuldhulpverlening.